Som el Grup de Patrimoni de L’Hospitalet de Llobregat.
Som un grup de persones i entitats que ens hem anat trobant en el nostre desig de donar valor, preservar i conservar el patrimoni de la nostra Ciutat.
En major o menor mesura tots creiem que el patrimoni de l’Hospitalet de Llobregat no és prou conegut i que això fa que tampoc sigui prou estimat pel conjunt de veïns i veïnes que vivim a L’Hospitalet.
Per a nosaltres el patrimoni no el forma només el conjunt d’edificis o d’escultures, per a nosaltres és patrimoni tot allò que té significat per a un grup de persones si aquest li confereix un valor al llarg del temps.
Qui som?
On som?
Som un grup obert d’entitats i ciutadans. No tenim seu física i no som una entitat concreta. Ens podeu trobar a la web www.patrimonilh.org i al grup de facebook Grup Patrimoni LH
La nostra manera de contacte és a través del correu electrònic info@patrimonilh.org i del googlegroup patrimoniLH@googlegroups.com
Periòdicament fem reunions a la seu d’alguna de les entitats que formen part del grup.
Si voleu estar informats del que publiquem al grup o de les dates de les reunions envieu-nos un mail a info@patrimonilh.org indicant que voleu estar informats del que fem.
Quins són els nostres objectius?
El nostre principal objectiu és conèixer el patrimoni de la ciutat, fer valdre el que significa, divulgar-ho, ajudar a estimar-lo i col·laborar amb la seva preservació i conservació.
Per recollir informació sobre el patrimoni fem una fitxa de cada element i l’arxivem a la nostra web. Oferim el model de fitxa en blanc descarregable a la web per si qualsevol persona vol fer la seva aportació. Només cal descarregar-la, omplir-la i enviar-la.
També volem organitzar altres activitats (xerrades, exposicions, caminades,etc.) que ajudin a conèixer el patrimoni.
Algunes Reflexions
La nostra Ciutat va passar de ser una vila tradicionalment agrícola (era així fins les acaballes del s. XVIII) a ser una ciutat industrial (s. XX). En un breu període de temps, la població es va incrementar notablement i va esdevenir d’agricultors a obrers (majoritàriament) tèxtils, a començaments del segle XX. Aquesta transformació deixà un paisatge urbà en lloc dels camps de conreu.
L’increment demogràfic dels anys 60 i 70 a causa de la immigració des d’altres regions d’Espanya va consolidar definitivament aquesta ràpida transició de societat i paisatge agrícola a industrial i urbà. S’havia de donar resposta a les necessitats d’infraestructures d’una població creixent que va convertir la nostra ciutat en una de les més densament poblades del món en l’actualitat (20.324 habitants per kilòmetres quadrat).
El paisatge urbà seguirà transformant-se entre els anys 90 i el primer decenni del nostre segle, escometent transformacions urbanes d’envergadura, com la construcció de la plaça Europa.
Actualment avancem cap a una societat de serveis, que ens deixa polígons industrials obsolets i buits i una població que cada vegada ha de desplaçar-se més per arribar al seu lloc de treball en el sector terciari, desarrelant-se progressivament del municipi.
La combinació entre els canvis a l’espai urbà i els canvis a les ocupacions de les persones ha suposat una transformació tan ràpida en molts aspectes de la vida de la Ciutat que sovint els veïns i les veïnes no hem tingut temps de parar atenció als efectes que aquests canvis han produït. L’arrelament, la identitat, el coneixement del propi passat, són elements que sovint no són tinguts en compte quan pensem la ciutat on vivim. Creiem que ens hem acostumat a ser una ciutat deslligada del seu propi passat.
Davant aquesta actual situació els focus que ens podrien mostrar la nostra història sovint resten apagats, quan no destruïts. Estem envoltats d’elements que parlen de la nostra història i de la nostra identitat i des del Grup de Patrimoni volem recollir-los i tornar a posar llum sobre ells.