Resum de la 2a passejada del grup de patrimoni de L’Hospitalet
El passat dissabte 11 de març, tal com estava previst, vam fer la segona passejada fotogràfica per recollir informació sobre el patrimoni de la ciutat. En aquesta ocasió vam passejar per un sector del barri de La Florida.
Us fem un resum de les aportacions recollides durant la passejada i us adjuntem una mostra de fotografies.
Iniciem la passejada al metro La Florida. Penetrem entre els blocs d’Onésimo Redondo per anar a parar al relativament nou Centre Municipal de La Florida “Ana Díaz Rico”. Ens sobta que s’hi hagi construït aquest equipament just a un espai on abans trobàvem una pista esportiva oberta al públic i sovint plena de gent, sabem que ara s’hi fan activitats molt interessants però ens sembla que el barri ha perdut espai obert i, especialment en aquest barri, l’espai obert és molt preuat.
No recordem a la façana de quin bloc hi havia una placa franquista molt gran fa anys, que ja va ser retirada, però creiem que es tracta de la façana del bloc on trobem el Fons de Consulta i Lectura La Florida i l’Associació de Veïns La Florida.
Tornem a l’Avinguda Catalunya–dita popularment de la llum-, on es mantenen dues de les moltes torres elèctriques que travessaven aquest espai. Aquesta avinguda, tot i la seva amplada, ens sembla estranyament aprofitada. Al mig, on abans hi havia les torres, ha quedat un espai tancat on pràcticament sembla que només tinguin accés els gossos. A banda i banda d’aquests espais centrals trobem cotxes aparcats, una calçada lateral a cada banda i, finalment, la vorera del mateix ample que quan estaven les torres. La retirada de les torres ha suposat un canvi de paisatge però sembla que no en l’ús de l’espai que ocupaven ni del que les envoltava. Creiem que aquestes torres haurien de formar part dels elements patrimonials de la ciutat: per la seva història, pel que van suposar i suposen actualment pels veïns i com a mostra de l’inici de la recuperació d’un espai.
Ens apropem fins a la cruïlla entre els carrers Ceravalls i Florida, possiblement un dels punts més antics de tot el barri. Apareix la hipòtesi que el barri agafi el nom d’aquest carrer. És probable tenint en compte que és tan antic com el mateix barri.
Els primers habitatges del barri daten de 1922, així que el 2022 és previst que celebrem el centenari del barri.
Pel que hem pogut veure al llarg de la passejada queden poques edificacions d’aquesta època, estaria bé acabar de recórrer el barri sencer altres dies i fer un cens. Avui hem pogut veure algunes que, tot i haver estat rehabilitades, mantenen els trets característics de començament del s. XX. Per desgràcia, tot i ser dels primers habitatges que treien el cap sobre els camps en aquest espai, no tenen cap tipus de protecció ni pertanyen a cap catàleg.
Al C/Sant Ramon 9, 12 i 16 també trobem habitatges que perfectament podrien ser dels anys 30.
Al carrer Subur 9 (baixos) trobem una mena d’habitatges passadís envoltats d’un bloc de pisos. És una edificació estranya que evidencia la barreja de diferents moments constructius.
Altra mostra d’habitatges dels anys 30 la trobem a C/Subur amb C/Teide, al C/Alegria i al C/Cortada.
Al núm. 30 del carrer Subur es pot observar una edificació ben curiosa que mostra dos edificis contigus on era previst fer passar un carrer. És difícil d’explicar la solució que es va adoptar així que si ho voleu veure, haureu d’anar en persona. Una de les fotos és d’allà però no s’aprecia amb claredat.
Hem trobat que La Florida, en general, està plena d’exemples de solucions urbanístiques i constructives sorprenents, i no per la seva qualitat ni elegància precisament. Hem pogut veure edificis amb la planta molt estreta i triangular ubicats a cantonades, racons entre blocs on es va edificar una casa de planta absolutament irregular, habitatges contigus on s’alternen els blocs alts i les unifamiliars baixes, carrers on mitja vorera té escales i l’altra mitja té rampa, …
Altre aspecte que ha estat comentat durant la passejada és la lluita veïnal passada que va servir per dignificar el barri, especialment els blocs d’Onésimo Redondo. És una lluita que va aconseguir, entre altres fites, la constitució de la AV La Florida.
Pel que fa a la flora hem destacat que el Baobab de la Rotonda d’Avinguda Ponent forma part del paisatge de la Florida i s’ha convertit en un punt de referència de la ciutat. Sembla que va ser un encert trasplantar aquest arbre aquí.
Leave a Reply
El teu correu està segur amb nosaltres.